Allt om Hjärtstartare

Slår ditt hjärta för golfen?

Enligt Hjärt-Lungfonden drabbas 10 000 svenskar varje år av plötsligt hjärtstopp. Bara 500 överlever. Vad kommer hända om du får hjärtstopp på golfbanan? Det som kan rädda ditt liv är en defibrillator. Frågan är om det finns en på din golfklubb…

Vi lever intensivt och måste hantera daglig stress, ofta med hjälp av cigaretter, alkohol och snabbmat. Inte konstigt att detta resulterar i fler hjärtstopp.wpid-defib.jpg Man vet aldrig när ett hjärtstopp kan förekomma, det kan hända när som helst, även när du spelar golf. Då är det viktigt att ta reda på om din golfklubb har köpt en defibrillator.Tack vare en hjärtstartare överlevde en av Sveriges främsta sportjournalister efter ett hjärtstopp på golfbanan. Hans hjärta stannade i 13 minuter men lyckligtvis var hans golfklubb utrustad med två defibrillatorer. Utan dem skulle han då ha spelat golf för sista gången i sitt liv…

Hur fungerar en defibrillator?

En defibrillator, s.k. hjärtstartare är självinstruerande och väldigt enkel att använda. En röst berättar för dig hur du ska använda defibrillatorn och det finns absolut ingen risk att du eller den drabbade skadas av den stöt som används för att få hjärtat att starta på nytt.

Hur mycket kostar ditt liv?

Tack vare bl a Hjärt-Lungfondens kampanjer finns det idag många golfklubbar som har en hjärtstartare men det finns andra som fortfarande saknar sådana maskiner.hjärtstartartare-zoll Trots att Svenska Golfförbundet uppmuntrar alla anläggningar att köpa eller hyra hjärtstartare är det numera inte obligatoriskt för dem att göra detta. En defibrillator är kanske inte billig – Svenska Golfförbundet och Golfadministratörernas Förening har dock tagit fram ett ramavtal där priset är 10 000 kronor – men är det mycket med tanke på värdet av en människas liv?

Gör en skillnad!

Spelar du golf? Fråga din golfklubb om de har en hjärtstartare. Ifall de inte har den, kräv att de köper en! En annan idé är att be klubbar att printa numret till receptionen på scorekortet så att man snabbt kan ringa in dit om olyckan är framme.