Allt om Hjärtstartare

Manuel överlevde hjärtstopp

Det här är en sammanfattning av Manuels historia, som du kan läsa i sin helhet här: www.hjartstartare-defibrillator.se/manuel-overlevde-hjartstopp

Manuel är en 5-procentare. Det vill säga, en av de 5 % som överlever hjärtstopp utanför sjukhus. När han och hans sambo deltog i motorcykelklubbens årliga kortege i Tånga Hed, föll han av motorcykeln när han drabbades av hjärtstoppet.

Hjärtstartare i närheten

Som tur var fanns där några lediga brandmän som kunde hjärt- lungräddning, och som dessutom kunde springa och hämta den hjärtstartare som fanns på brandstationen i närheten av olycksplatsen.

Snabba insatser är kritiskt – 70 % kan överleva

Genom snabba insatser lyckades Manuel överleva sitt hjärtstopp, något han är tacksam över i dag. Nu har han utrustat sin motorcykel med en hjärtstartare och akutväska för att själv kunna agera om han skulle bli vittne till ett hjärtstopp. Undersökningar visar att så många som 70 % kan överleva om allmänheten får möjlighet att använda offentliga hjärtstartare. Detta eftersom hjärtstartare är så enkla att använda, och det är inte alltid som räddningstjänst hinner fram i rättan tid.

Leave a Reply