Allt om Hjärtstartare

Beskrivning av stora kroppspulsådern

Stora kroppspulsådern, eller aortan som den också kallas, är ett blodkärl som går igenom kroppen från hjärtat. Det som är så speciellt med stora kroppspulsådern, vilket namnet avslöjar, är att det är den största artären i kroppen och är kopplat direkt till hjärtat. Resten av kroppens artärer är alla på något sätt kopplade till aortan.

Hur stora kroppspulsådern är uppbyggd

Man kan säga att den stora kroppspulsådern börjar i den vänstra kammaren i hjärtat. Det som sitter mellan hjärtat och aortan kallas aortaklaffen. Dess funktion är att stoppa blod från att komma tillbaka in i hjärtat mellan hjärtslagen så att blod endast kan pumpas ut från kroppen från hjärtat.

Indelning av aortan

defib
Aortan kan i stort sett delas in i fem olika delar som är placerade på fem olika ställen i kroppen. Direkt efter kontakten med hjärtat delas den in i två delar, den uppåtgående och den nedåtgående aortan. Den uppåtgående aortan grenar sedan ut i aortabågen som förgrenar hjärtat med lungartärerna, och även de artärer som finns i våra ryggar. Den nedåtgående aortan består av två olika delar, den som är ovanför diafragman och den som är nedanför. Delen av aortan som är nedanför diafragman kallas även aorta adomini, och går i stort sett rakt ner genom överkroppen ned mot naveln. Därifrån fortsätter den att förgrena sig med andra artärer som kallas för iliaca-artärer. Detta gör att genom aortan fortsätter blodkärlen att förgrena sig nedanför magen och ned mot benen.

Är du intresserad av att veta mer om kan du läsa mer på den här sidan med bra medicinsk information samt om hjärtstartare .